Sverige fortfarande i segerrus efter hockey-VM

Sverige tog VM-guld i ishockey för ett par dagar sedan, och glädjen över vinsten har fortfarande inte lagt sig. Det var ett stenhårt drama som ledde till guldet, men det är det vi älskar med sport! Vi älskar att streama sport, diskutera dem, men inget slår att se ett spännande spel. Och för att vi inte direkt ska glömma bort dramatiken i de sista perioderna går vi igenom dem igen, steg för steg.

Ordinarie tid gav mål – men inte tillräckligt

Den första perioden inleds med ett mål från Schweiz, Niederreiter lyckas efter ett par försök att få in pucken i kassen. Som tur är blir det ett relativt snabbt svar från Sverige, när Nyqvist får in 1 – 1 målet strax därefter. Den andra perioden ger också den två stycken mål, ett från varje lag, men någon större ledning kommer inte. Sveriges andra mål gjordes av Zibanejad, som har varit fantastisk hela turneringen igenom. Schweiz hade innan det gjort sitt andra mål i powerplay, då var det Meier som dundrade in pucken. Tyvärr kom inga mål alls i tredje, även om Sverige var det lag som förde det offensiva spelet, och hade mycket puck. Matchen går till övertid.

I övertid ökar spänningen

Det märktes direkt i förlängningen att mjölksyran inte var långt borta för någon, trots det blev det riktigt spännande ett par gånger. Hos Schweiz var det Fiala som var närmast ett vinnande mål, i Sverige var det främst Klingberg som hade chanserna. Det som gjorde matchen ännu ett snäpp mer spännande var de fina målvaktsinsatserna både från Nilsson och Genoni. I de sista skälvande minuterna av förlängningen hade Larsson en jättechans – men pucken gick stolpe ut och inget avgörande kom. Matchen går till straffar.

Straffar som höjer pulsen

Det finns inte mycket man kan göra som lag när det kommer till straffar, förutom att hålla andan, hoppas och be. Det blev till slut ett avgörande som kom från målvakten, där Nilsson lyckades täppa till i målet efter den första insläppta straffen från Andrighetto. Båda de två nästkommande gick bet, medan svenskarna prickade alla sina. Ekman Larsson och Filip Forsberg fick båda in sina straffar, och Sverige stod återigen som segrare av ett VM. Det här var den elfte gången vi vunnit turneringen, och det var en skön känsla hos alla spelare att få försvara guldet från förra året.

Ljus framtid för tränare och spelare

En självklar följd av att ha lett Sverige till final – och guld – två år i rad är att man kommer få intresse från flera av de stora världsklubbarna. Så har det blivit för svenska tränaren Rikard Grönborg, som enligt rapporter fått intresse från minst två klubbar i NHL. Om Grönborg skulle hoppa på och ta ett tränarjobb skulle det vara en stor händelse i ligan, en europeisk huvudtränare har inte funnits där sedan början på 00-talet. Å andra sidan vill svenska hockeyförbundet förlänga kontraktet med Grönborg, något som inte heller är bekräftat. Det enda som står fast är att Tre Kronor även nästa år kommer att ledas av Grönborg.

De svenska spelare som inte redan har blivit uppsnappade av de utländska ligorna kommer säkerligen att få en del telefonsamtal i framtiden, särskilt de som briljerat under turneringen med sina talanger.