De svenska vänskapsmatcherna inför VM

VM har nu dragit igång och trots att de flesta av oss har gått vidare från de vänskapsmatcher som Sverige spelat som uppvärmning kan det vara intressant att titta tillbaka på några av dem och se skillnaden i spelet då och spelet vi såg mot Sydkorea senast. Den match som vi hade nästan precis innan VM drog igång, nämligen den 2 juni på Friends arena, mot Danmark – vår näst sista innan slutspelet, blev inte riktigt så som de svenska fansen hade hoppats och många av dem använde sina Casinostugan bonuskod till odds.

Det var inte så att matchen inte hade sina stunder, det brann till i den 84:e minuten, när det var nära att bli svenskt mål genom Thelin. Han fick framspel av Forsberg, som gjorde ett utmärkt jobb med att lura bort den danska försvararen, och fick till en fenomenal passning, som dock stördes av en dansk back. Detta var dock det enda avslutet som Sverige hade på mål i hela matchen. Danmark var inte mycket bättre, och fick inte till spelet framåt. Båda lagen gick mållösa av plan och fansen fick gå hem efter vad som kallats för Sveriges tråkigaste match. Det var illa nog med upplevelsen i sig för spelarna, och buropen som hördes från läktarna gjorde knappast saken bättre. Runt 40 000 personer fanns på plats, och de visade tydligt sitt missnöje över att inte få se en mer spännande match.

Nerverna spelade in

Spelarna själva hade inte så mycket att säga om matchen efteråt, kanske för att det egentligen inte fanns så värst mycket att kommentera. Poängen med vänskapsmatchen var inte att göra massor med mål, det var att prova nya kombinationer och få in en massa byten som skulle kunna visa på nya fungerande konstellationer inför mästerskapet, i alla fall om man ska tro spelarna. Det har varit ett långt kval och i och med utslagningen av Italien har pressen varit hård på det svenska laget att leverera. Dock får man fråga sig om det inte är mer åtråvärt att ha starka matcher i mästerskapet än i uppladdningen inför det, det är trots allt endast nybörjare i VM-sammanhang som ska in på arenorna i Ryssland, nerverna kan inte vara på topp när det kommer till en Stockholmsmatch mot grannlandet.

Ännu ett kryss mot Peru

Den allra sista matchen inför VM var en hemmamatch mot Peru. Matchen spelades på Ullevi den nionde juni, alltså lite mer än en vecka innan den svenska truppen gjorde sin första match i VM. För kuriosa kan berättas att det här var den första matchen som Sverige mötte Peru i – någonsin. Laget har en stark trend, de har inte förlorat en enda match sedan november 2016, då de stötte på motstånd från Brasilien. Peru är ett av lagen som också är med i VM, de var sist med att kvalificera sig, platsen fick de efter att de slagit Nya Zeeland med 2 – 0 i den avgörande matchen. Peru har varit med i VM tidigare, fyra gånger faktiskt, men det är första gången de är på plats på 36 år.