G7 mötet får USA att vända sig mot sina allierade

Att Donald Trump har varit en negativ påverkan på internationella relationer är något som stått klart sedan innan han tog på sig presidentposten, men frågan är om inte G7 mötet i Kanada har varit det värsta hittills.

G7 är en grupp av länder som står för de största industrialiserade ekonomierna i hela världen, just nu är detta Frankrike, Japan, Kanada, Storbritannien, USA, Tyskland och Italien. Vid mötena finns även representanter för EU, och mellan åren 1997 – 2014 inkluderades även Ryssland på mötena, som då kallades för G8 möten. Dessa möten har alltid varit av intresse för hela världens blickar, och det har förekommit både protester och mediestormar vid tidigare möten, men kanske särskilt nu när det fram tills öppningen av mötet inte ens var säkert att USA:s president skulle medverka.

När mötet väl dragit igång stod det snabbt klart att ekonomin inte var något som skulle gå smärtfritt igenom. Det hade redan varit känt att USA ville lägga på tullavgifter och gick hårt på både Tyskland och Kanada. Dessutom verkade det som att Trump inte ville att USA skulle betala för Nato i den utsträckning de gör idag, och ville att EU skulle betala mer än vad de gör idag – vilket är problematiskt i och med att flera av länderna som är med i EU inte är med i Nato, däribland Sverige, och därför inte betalar till organisationen idag.

Att USA skulle vända sig så definitivt mot många av de länder som tidigare har varit nära allierade med dem är såklart ett stort problem på världsscenen. På sociala medier gjordes flera uttalanden från Trump om den kanadensiska premiärministern Justin Trudeau, vilka gick personligen åt honom för saker som inte hade med G7 mötet att göra. Trump hade dock inga allierade kvar efteråt, och till och med Storbritanniens Theresa May, som varit på besök i Vita Huset och länge verkat som om hon ville hålla sig i god ton med USA:s president gick ut i ett uttalande och hyllade Trudeaus ledarskap och hans förmåga att hålla ihop mötet. Tysklands Angela Merkel var inte nöjd efter mötet, och efterfrågade bättre samarbete länderna emellan, något som än så länge har fallit för döva öron.

Den första juli är det satt datum för att införa de nya tullavgifter på stål och aluminium, som kommer att påverka den amerikanska exporten till Kanada. Det här är sannolikt en av anledningarna till den allt sämre relationen länderna emellan, och USA har hotat att svara med avgifter för kanadensiska varor som ska importeras till USA. Hur detta handelskrig kommer att mynna ut är alldeles för tidigt att säga, men vi kan alla gissa oss till att det kommer bli sämre innan det kan bli bättre.