Har den politiska korrektheten gått för långt?

Få saker kan i dagsläget skapa så heta debatter som politisk korrekthet. Det är en vattendelare som hur enkelt som helst kan förstöra släktkalaset eller också den äldsta vänskapen. Var och en har en egen uppfattning om vad begreppet innebär och hur det ska bemötas. Men också: hur långt bör man anpassa sig för att vara politiskt korrekt och vad är att gå för långt?

Politisk korrekthet är att inte kränka eller generalisera

Som sagt, begreppet politiskt korrekt har olika innebörder som har förändrats med tiden. Den mest generella betydelsen är att man tar hänsyn till minoriteter i samhället och undviker att uttrycka sig på ett sätt som förolämpar eller skadar dessa grupper. Exempelvis kan man tänka på att använda ordet ”ensamkommande” istället för ”flyktingar”, eftersom ordet ”flyktingar” har en negativ värdeladdning och i sin tur blir kränkande. 

För att ställa frågor på rätt sätt och inkludera alla grupper kan man tänka på att ställa frågor som inte direkt antar att någon skulle vara av det ena eller andra könet. Exempelvis istället för att fråga ”har hon en pojkvän” kan man fråga ”har hon en partner”, eftersom långt ifrån alla partnerförhållande idag är mellan en man och en kvinna. Och såklart; den ständiga debatten om negerboll. Det går faktiskt lika bra att be om en chokladboll!

Vi vill behålla våra traditioner

Så med andra ord handlar politisk korrekthet om att ta hänsyn till minoriteter och tänka på hur man själv uttrycker sig. Uttryck dig inte homofobiskt, sexistiskt eller rasistiskt. Det här är grundläggande kunskap om hur man som medmänniska bör bete sig, och alltså inget konstigt. Men det som gör att många går i taket och anser att politisk korrekthet har gått för långt är när traditioner som man så länge varit fäst vid förändras och vi bara måste acceptera det. 

Kalle Ankas Jul som de flesta bänkat sig vid sedan barnsben saknade plötsligt den svarta dockan, mannen i kostym, och den vita dockan. Dessa ansågs av Disney spegla stereotyper av människor och klipptes därför bort. Originalversionen är från 1930, och saker har onekligen förändrats sedan dess. Synen på kvinnor, judar, svarta, homosexuella med mera, har förändrats och det är inget fel i det. Tvärtom är det såhär ett samhälle förändras till att bli mer jämlikt och inkluderande. Trots det blev det många upprörda diskussioner om att ”PK-samhället har gått för långt” och ”snart finns det väl inget kvar”.

Befolkningen är enad om att det gått för långt

Enligt undersökningar i exempelvis Australien och England har befolkningen enats om att politisk korrekthet har gått för långt. Ungefär två tredjedelar av Australiens befolkning och drygt tre fjärdedelar av Englands befolkning anser det vara så. 

För många finns det en rädsla över att använda fel ord och verka okunnig. Ett tydligt exempel är ordet ”handikappad” som förr kunde användas utan problem om någon som satt i rullstol exempelvis. För några år sen blev det kränkande att använda det, och istället rekommenderades ”funktionsnedsatt”. Fram tills nyligen var det ordet en modernare variant och ansågs vara icke-kränkande, men nu har ett annat ord tagit över platsen som mest korrekt att använda, nämligen ”funktionsvarierad”. 

Det kan vara svårt för människor med ett invant språkbruk att plötsligt ändra sitt ordförråd, och lite pinsamt att råka använda fel ord för man framstår som mindre upplyst. Det här anses vara typiskt ”politiskt korrekt”, att behöva ändra sitt språkbruk för att andra kan bli kränkta.